Снимка БулфотоФонд Пенсии“ е увеличен с близо 730 млн. лв. Като

...
Снимка БулфотоФонд Пенсии“ е увеличен с близо 730 млн. лв. Като
Коментари Харесай

Д-р Хасан Адемов: Не стигат 500-600 млн. лв. за да бъдат преизчислени пенсиите

Снимка Булфото

„ Фонд „ Пенсии “ е увеличен с близо 730 млн. лева Като краен резултат те дават нарастване на междинната пенсия с към 26 лева, минималната пенсия – с към 14 лева, а обществената за напреднала възраст – малко над 8 лева Независимо от забележителния растеж на средствата в Държавното публично обезпечаване (ДОО), мъчно можем да разчитаме на доста повишение на пенсиите “. Това съобщи пред БНР ръководителят на обществената комисия в Народното събрание доктор Хасан Адемов, представен от actualno.com .

Според него въпросът за преизчисляването на пенсиите е една от вероятните ограничения, към която би трябвало да се търси консенсус сред парламентарно показаните сили. По думите му около 500-600 млн. лева в допълнение би трябвало да се намерят, с цел да бъдат преизчислени пенсиите.

„ Бюджетът на ДОО на процедура не взема решение нито един от сериозните проблеми на пенсионната система, една част от тях дори се задълбочават. По-голямата част, да не кажа всички фондове, са на дефицит… без значение от подхванатите ограничения през 2015 година, финансовата непоклатимост на пенсионната система не се усъвършенства с предстоящите темпове “, изясни доктор Адемов.

„ Беше казано още 2015 година, че първите години мъчно може да се разчита на сериозен стабилизиращ резултат от позиция на финансовата непоклатимост. Така или другояче би трябвало да има някаква наклонност, която не виждаме в бюджета на ДОО за идната година “, добави той.

„ Към края на 2021 година родените дами след 1960 година на процедура би трябвало да получат първите спомагателни пенсии от универсалните пенсионни фондове. Това значи, че Народното събрание би трябвало да одобри уреждането на етапа на погашение във фондовете на наложителното в допълнение пенсионно обезпечаване. На този стадий няма импортиран законопроект. Има направен подобен, към който има консенсус сред обществените сътрудници, сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, Министерство на финансите, КФН “, сподели Хасан Адемов.

Той изрази вяра идната седмица на кръгла маса да се изчистят детайлите и планът да мине по съответния ред, с цел да може тези написани текстове да станат притежание на обезпечените лица, за да може те да имат осведомен избор.

„ Надявам се при започване на идната година този въпрос да бъде дефинитивно решен “, сподели ръководителят на обществената комисия.

Д-р Адемов разяснява и препоръчаната опция от Национален осигурителен институт да има пенсионни фондове, в които вложителите да ръководят парите си.

Многофондовата система, при която има опция за избор на обезпечените лица на капиталов портфейл, е обсъждана неведнъж, акцентира той и изясни за какво в този момент още веднъж е отхвърлена концепцията:

„ Трудно можем да разчитаме за това, че обезпечените лица могат да имат осведомен избор за това какво съставляват така наречен мултифондове. Необходима е разяснителна акция, с цел да може тази система, която дава опция за по-висока рентабилност, да е ясна. Ако се избра рисков капиталов портфейл, опцията за по-голяма рентабилност е налице. Ако предпочетеш закостенял или уравновесен, тогава мъчно може да се разчита на по-висока рентабилност. Инвестиционният риск се поема от обезпеченото лице, а не от пенсионно-осигурителната акция – това е огромният проблем. В наложителното в допълнение пенсионно обезпечаване капиталовия и демографския риск се поема напълно от пенсионно-осигурителните сдружения “.

По думите му тематиката би трябвало да е обект на сериозна експертна и обществена полемика. Това е полемика за 2020 година, счита ръководителят на обществената комисия.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР